Structura scrisorii de intentie

Continutul scrisorii de intentie difera in functie de situatia, insa, la nivel general fiecare scrisoare trebuie sa includa urmatoarele informatii:

  • motivul pentru care aplici la jobul respectiv
  • argumentele care te recomanda drept potrivit pentru pozitia respectiva
  • dorinta de a fi contactat pentru a demonstra mai multe

Care este structura scrisorii de intentie pentru angajare?

1) Datele tale de contact in calitate de candidat: prenumele, numele, adresa, numarul de telefon, adresa de email, profilul de LinkedIn (optional).

Acestea sunt plasate la inceputul scrisorii, in coltul din stanga sus, de obicei, daca trimiti scrisoarea in format fizic (pe hartie) si la finalul scrisorii, in semnatura, daca o trimiti prin email.

2) Formula de salut/adresare
3) Primul paragraf
Primul paragraf din corpul scrisorii de intentie este indicat sa contina motivul pentru care trimiti aplicatia pentru jobul respectiv si, optional, sursa de unde ai aflat despre el. In cazul unei aplicatii spontane, trebuie sa faci cunoscuta angajatorului pozitia pe care o vizezi in cadrul companiei sau departamentul/domeniul de interes in care iti doresti sa lucrezi.
4) Al doilea paragraf
Acesta este paragraful in care demonstrezi angajatorului ca esti potrivit pentru a ocupa locul vacant din cadrul companiei prin expunerea aptitudinilor care te recomanda. Daca esti un profesionist cu experienta de cativa ani deja, vei face cunoscuta experienta ta relevanta si, optional, rezultatele pe care le-ai avut la locurile de munca anterioare.
5) Al treilea paragraf
Al treilea paragraf este indicat sa fie si ultimul. De obicei, acesta face trimitere la CV-ul tau si la disponibilitatea de a te prezenta la un interviu pentru a detalia angajatorului informatiile din scrisoarea de intentie si din CV. Acolo unde este cazul, poate exista inca un paragraf inaintea celui final in care poti aduce in discutie recomandari profesionale care te avantajeaza sau sublinia performante deosebite.
6) Formula de incheiere
Desi depinde de stilul si de optiunea fiecaruia, formula de incheiere a unei scrisori de intentie trebuie sa apartina, ca si restul continutului, unui stil profesional, neutru. Sunt potrivite formulari de tipul “Cu consideratie/stima/respect/sinceritate,” etc.

Pentru a te ajuta in crearea unui stil personal de redactare a scrisorilor de intentie, descarca aici modele de scrisoare de intentie si de recomandare