Scrisoarea de intentie pentru facultate a devenit in ultimii ani documentul care insoteste candidatura oricarui student pentru admiterea la o facultate din Romania si din strainatate sau pentru burse Erasmus.
De retinut!
Desi intre scrisoarea de intentie (cover letter) si scrisoarea de motivatie (letter of motivation) exista o diferenta in limba engleza, prima insotiind CV-ul in momentul in care aplici la joburi, iar cea de-a doua fiind folosita mai degraba de studenti cand aplica pentru un program universitar, internship sau burse internationale, in Romania, aceasta diferenta nu exista. Astfel ca, este posibil sa intalnesti ambele variante in cerintele pentru admiterea in cadrul programelor universitare din tara.
Ce informatii ar trebui sa incluzi in scrisoarea de intentie pentru facultate?
– De ce iti doresti sa urmezi specializarea facultatii pe care ai ales?
– Ce cunostinte ti-ar placea sa dobandesti din punct de vedere academic?
– De ce cursurile si structura specializarii pe care ai ales-o se potrivesc cu interesele si obiectivele tale pe termen lung?
– Ce competente si activitati educationale si extracurriculare din trecut te recomanda ca fiind candidatul potrivit?
– Care este obiectivul tau profesional odata ce ai absolvit facultatea?
In textul scrisorii tale de intentie este important sa evidentiezi cateva dintre cele mai relevante aptitudini ale tale care pot fi corelate cu programul universitar pe care l-ai ales. Poti mentiona si alte activitati extracurriculare precum cluburi de debate, programe de voluntariat sau proiecte speciale in care te-ai implicat. De exemplu, daca iti doresti sa urmezi cursurile unei facultati cu specializare in studii politice, gandirea critica poate reprezenta un avantaj.
Cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere atunci cand iti redactezi scrisoarea:
1) Documenteaza-te despre specializarea aleasa
Inainte sa incepi redactarea scrisorii este important sa afli mai multe despre programul universitar ales, ce fel de cursuri au si care sunt celelalte oportunitati de care poti beneficia ca student. Include astfel de detalii in scrisoarea ta pentru a demonstra comisiei interesul tau pentru specializarea aleasa.
2) Scrie, citeste si reciteste
Asigura-te ca nu exista greseli de ortografie sau gramaticale in textul scrisorii si ca textul este formatat pentru a arata cat mai bine in pagina. Desi pot parea detalii neinsemnata acestea pot face diferenta intre admis si respins.
3) Keep it short and simple!
De cele mai multe ori expertii recomanda sa nu depasesti o pagina in momentul care iti redactezi scrisoarea. Cu toate acestea, atat Lees, cat si Jodi Glickman, expert in comunicare si autoare a cartii Great on the Job considera ca scrisorile ar trebui sa fie si mai mult scurtate. “ Ar trebui sa fie indeajuns de scurt incat o persoana sa o poata parcurge pe diagonala in cateva secunde”, spunea Lees. In acest caz, bineinteles ca nu recomandam sa scrii cateva randuri, dar sa iti prezinti ideile succint.