Cum sa obtii o scrisoare de recomandare?

Fie ca esti in cautarea unui nou job, ca te pregatesti pentru admiterea la facultate sau aplici pentru o bursa de studiu in strainatate, cu siguranta, ca va fi nevoie sa obtii o scrisoare de recomandare din partea unui profesor, mentor sau fost angajator.

Desi poate parea un proces greu si indelungat, odata facut primul pas cu siguranta ca vei reusi sa obtii recomandarea.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa indraznesti sa adresezi intrebarea. Foarte multi oameni se tem sa ceara o scrisoare de recomandare din partea unui fost profesor sau angajator. Insa, trebuie sa realizezi ca ei sunt rugati destul de des sa scrie recomandari.

Este important sa nu astepti pana in ultimul moment sa intrebi daca te pot ajuta cu redactarea scrisorii, deoarece, cu siguranta nu esti singura persoana care are nevoie de recomandare si nu ti-ai dori sa intarzii primirea acesteia.

Un alt lucru pe care trebuie sa il faci este sa oferi cat mai multe informatii celui care iti redacteaza scrisoarea. Este destul de greu sa obtii recomandarea daca nu oferi instrumentele necesare pentru a o putea redacta. De asemenea, este nechibzuit sa nu oferi instructiuni sau un model de la care ar putea incepe scrierea acesteia.

In cazul in care mentorul ti-a acceptat propunerea, ii poti trimite un template, cateva idei pe care le poate include, informatii sub forma unor bullet points. Scopul acestor idei nu este sa il influentezi pe cel care iti va scrie recomandarea sa iti mentionezi capacitatile intr-o maniera falsa, ci doar pentru a ii oferi un avantaj in crearea scrisorii.

Daca CV-ul este cartea ta de vizita si cel mai puternic instrument de marketing pe care il folosesti in cariera, scrisoarea de recomandarea este acel plus de care ai putea avea nevoie pentru a obtine jobul dorit.

Descopera si alte lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a obtine o scrisoare de recomandare aici