Ce trebuie sa contina scrisoarea de intentie pentru un job entry-level in 2017

Daca iti cauti un loc de munca in 2017, este nevoie sa stii ca scrisoarea de intentie, pe care o vei trimite angajatorului alaturi de CV-ul tau, trebuie sa contina anumite informatii cu care sa te diferentiezi de ceilalti candidati care aplica la acelasi job urmarit de tine. Cu alte cuvinte, pentru a-ti mari sansele de a fi selectat, trebuie sa stii care este trendul in selectarea candidatilor in fiecare an.

Raportul „Piata fortei de muncă 2017“, realizat de Hipo, arata ca anul acesta, angajatorii se concentreaza mai mult pe identificarea abilitatilor tale practice dobandite in urma programelor de internship la care ai participat, atat in CV-ul tau, dar mai ales in scrisoarea de intentie. Astfel ca, daca nu ai inca realizata o astfel de scrisoare personalizata pentru urmatorul job la care vrei sa aplici, este momentul sa iei in calcul redactarea ei. Aceasta poate fi elementul care te va diferentia de ceilalti candidati si iti poate aduce interviul de angajare.

Pentru a-ti usura munca, gasesti mai jos criteriile dupa care se ghideaza angajatorii in 2017 pentru identificarea celui mai potrivit candidat care sa ocupe o pozitie de junior in compania lor.

Fata de anul trecut, programele de internship si stagiile de practica au castigat 3 procente, fiind cele mai cautate de angajatori in experienta candidatilor. In scrisoarea de intentie, poti mentiona cu exactitate abilitatile si competentele practice pe care le-ai dobandit in urma participarii la un astfel de program. Companiile angajatoare isi doresc noi angajati care sa poata exemplica, nu doar la nivel teoretic, lucrurile pe care le pot gestiona.

De asemenea, experienta de lucru anterioara este foarte importanta pentru selectarea ta pe lista scurta a candidatilor la un anumit job, dar, avand in vedere faptul ca abia ai absolvit si, poate, nu ai avut un job anterior, aceasta se poate traduce prin activarea ta in diferite organizatii studentesti si activitati extracurriculare, dar si prin specializarea de la facultate sau de la masterul urmat, prin rezultatele academice bune si prin efectuarea studiilor In universitati din afara tarii. Important este sa specifici aceste aspect atat in CV, dar si exemplificate in scrisoarea de intentie.

Pe de alta parte, detinerea de certificate si atestate pentru diferite arii este foarte putin importanta, strict experienta pe care ai dobabadit-o in activarea in domeniul respective, fiind elementul apreciat de companii. Astfel ca ofera-le angajatorilor informatii despre competentele si abilitatile practice pe care le-ai dobandit in programe de internship, in stagii de practica, in implicarea activa in ONG-uri sau in proiecte din domeniile conexe celui aferent jobului pentru care aplici.

Mai mult, faptul ca atasezi o scrisoare de intentie in care oferi informatii aditionale celor prezentate in CV arata interesul tau pentru jobul respectiv si iti poate aduce interviul de angajare ce poate da startul carierei tale. Asa ca nu ezita sa te informezi din articolele anterioare cu privire la modul in care trebuie redactata o scrisoare de intentie, la greselile pe care nu trebuie sa le faci in realizarea ei si la cerintele angajatorilor in 2017.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>