Greseli frecvente pe care trebuie sa le eviti in redactarea scrisorii de intentie in 2017 conform angajatorilor

Daca iti cauti un loc de munca in 2017, trebuie sa stii si ce asteapta angajatorii de la tine anul acesta. Pana sa ajungi la interviul de angajare, trebuie sa treci de testul CV-ului si al scrisorii de intentie, iar lucrurile nu sunt atat de usoare pe cat par. Intrebati care sunt cele mai frevente greseli pe care le fac candidatii in procesul de recrutare si selectie*, mai multi specialisti in HR au oferit raspunsuri revelatoare, care ti-ar putea fi de folos:

„Redactarea CV-ului superficial, aplicarea la intamplare, fara sa cunoasca informatii legate de firma/post, unii prea timorati sa spuna ce vor si ce pot, altii prea increzatori, dar cu rezultate slabe la test. Uneori indiferenta lor in timpul interviului impiedica o selectie corecta, sunt atenti doar la subiectul «pachet salarial»“, a spus MilucaLungu, Director HR, Roedl&Partner Outsourcing SRL.

„Ofera informatii gresite, trimit un CV foarte succinct si nu isi scot in valoare atuurile care ar fi relevante pentru pozitia vizata. O alta greseala ar tine de seriozitate si punctualitate. Lipsa acestor doua criteria duce la descalificare din start. O alta greseala tine de atitudinea fiecarui candidat si anume prin simplul fapt ca ai terminat o facultate nu inseamna ca te califici automat pentru un anumit job. Pregatirea personala continua in domeniu (ex: proiecte personale, alocarea unui timp generos pentru invatarea de noi tehnologii in domeniu, stagii de practica) te va ajuta cu siguranta sa fii tu cel ales in detrimental altor persoane.“, spune si Simona Rascanu, HR Manager, Insoftdev.

Angajatorii nu sunt, deci, usor de convins. Piata fortei de munca este tot mai competitiva, iar tu trebuie sa te asiguri ca esti cu un pas inaintea celorlalti candidati. Arata-le angajatorilor ca nu tratezi aplicatia pentru job cu superficialitate si ofera-le informatiile aditionale de care au nevoie intr-o scrisoare de intentie.

Desi traim intr-o lume in care 90% dintre angajatori nu citesc scrisorile de intentie, 53% dintre ei recunosc ca prefera candidatii care trimit una. Asta inseamna ca scrisoarea ta de intentie este primita pozitiv, dar e foarte probabil sa nu ajunga sa fie citita.

„De ce sa te mai deranjezi sa o scrii daca nu o citeste nimeni?“, te-ai putea intreba. Pentru ca orice te diferentiaza de ceilalti candidati cu care concurezi pentru post este un „must“. Este posibil ca angajatorul sa vrea, dupa ce-ti citeste CV-ul, sa-ti vada si scrisoarea de intentie pentru a-si face o parere mai clara despre tine inainte sa ia o decizie. E posibil, totodata, ca angajatorul sa citeasca mai multe scrisori de intentie in cautarea unor greseli care sa le permita sa elimine din cursa un candidat. 48% dintre angajatori vor arunca o scrisorile de intentie care nu sunt personalizate si 49% le vor elimina pe cele cu greseli de ortografie.

Aceste fiind spuse, este important sa stii care greseli te pot costa interviul de angajare. Iata-le pe cele mai comune dintre ele**:

  1. Te concentrezi prea mult pe tine – compania pentru care aplici angajeaza pentru ca au nevoie de cineva care sa faca ceva pentru ei. Asta inseamna ca, mai presus de toate realizarile tale anterioare, ii intereseaza ce poti face tu pentru companie. De aceea, fa-ti cunoscute reusitele intr-un mod care se preteaza pe sarcinile specifice postului.
  2. Oferi toate detaliile fiecarui job pe care l-ai avut vreodata – in loc sa te concentrezi pe fiecare pozitie pe care ai ocupat-o pana in prezent, intreaba-te ce experienta dobandita este relevanta pentru job-ul la care aplici. Construieste-ti apoi scrisoare de intentie in jurul acestor abilitati.
  3. Scrii un roman – nimic nu este mai rau decat o scrisoare de intentie lunga care oboseste managerul de angajare doar uitandu-se la ea. Aproape 70% dintre angajatori prefera o scrisoare de o jumatate de pagina sau mai putin, asa ca fii concis!
  4. Reiei informatiile din CV – daca angajatorul a ajuns la scrisoarea ta de intentie, inseamna ca ti-a vazut deja CV-ul, asa ca nu face greseala sa te repeti, caci acest lucru te va dezavantaja.
  5. Exprimarea cliseica – evita fraze ca „mi-ar placea sa aplic pentru un job la…“, „cred ca sunt candidatul perfect pentru aceasta pozitie“ sau „imi place munca in echipa“. In schimb, incearca sa fii mai specific si da exemple despre cum contribui tu la munca in echipa.
  6. Te declari superfanul companiei – nu-ti risipi scrisoarea de intentie vorbind despre cat de mult iubesti tu compania. Foloseste-o pentru a le spune cum le vei fi de folos. Este in regula sa-i flatezi, dar nu trebuie sa exagerezi.
  7. Greseli de scriere – atunci cand aplici pentru prea multe joburi sau esti prea obosit(a) poti face greseli care te vor costa interviul de angajare. 70% dintre angajatori spun ca resping automat o scrisoare de intentie cu greseli de tastare. Asa ca verifica de trei ori daca ai introdus adresa persoanei potrivite si daca s-au strecurat greseli in text.

Descarca gratuit Raportul Hipo.ro Piata fortei de munca >>

 

 

*Raportul „Piata fortei de munca in 2017“

**Forbes – 8 Common Cover Letter Mistakes To Avoid