Ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie pentru internship

Scrisorile de intentie sunt adesea considerate mai putin importante decat CV-urile si, de aceea, primesc mai putina atentie din partea candidatilor care aplica pentru un program de internship. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca o scrisoare de intentie bine scrisa poate face diferenta intre tine si ceilalti candidati cu care te afli in concurenta si poate inclina balanta in favoarea ta in ochii angajatorului. De aceea, este bine sa stii cum trebuie sa arate si ce trebuie sa contina aceasta pentru a te scoate in evidenta.

Care este scopul unei scrisori de intentie in aplicatia ta la programul de internship

Scopul unei scrisori de intentie este sa-i explici angajatorului felul in care realizarile, experientele, educatia si abilitatile tale adauga plusvaloare nevoilor specifice ale organizatiei sau afacerii. Asta este menita sa fie o extensie a CV-ului tau si raspunde posibilelor intrebari pe care managerii si le pun. Cu alte cuvinte, o scrisoare de intentie reprezinta inca un motiv pentru manager sa te cheme la interviul de angajare.

Raspunsurile pe care le oferi la aceste intrebari ajuta angajatorul sa inteleaga cum CV-ul tau se pliaza pe cerintele specifice ale internship-ului. In plus, o scrisoare de intentie iti permite sa trasezi niste asemanari intre trecutul tau profesional si nevoile actuale ale angajatorului si ofera niste directii clare pentru a puncta felul in care punctele tale forte pot fi de folos companiei.

Elementele de care trebuie sa tii cont in scrisoarea de intentie pentru obtinerea unui program de internship

1.     Adreseaza-te directorului de angajare

In primul rand, trebuie sa treci informatiile tale de contact si ale angajatorului in antetul scrisorii de intentie. Daca nu poti obtine numele managerului, atunci adreseaza-i-te cu titlul functiei pe care o ocupa.

Sfat: daca numele companiei sau al managerului nu apare in anuntul internship-ului, copiaza o parte din descrierea job-ului si dai „paste“ pe Google pentru ca exista sansa sa gasesti postarea originala a internshipului cu numele de care ai nevoie incluse.

Adresari alternative:

  • Stimate Director de Resurse Umane
  • Stimate Angajator
  • Stimata Comisie de Selectie

Nu folosi:

  • Stimate Domnule
  • Stimata Doamna

Ultimele doua adresari sunt prea vagi si nu desemneasa niciun resposabil pentru a raspunde scrisorii tale. Cel putin, printr-un titlu te asiguri ca ea va ajunge la managerul care se ocupa de angajare.

2.     Personifica introducerea scrisorii de intentie

In continuare, incepe prima fraza cu ceva care va atrage atentia managerului. Cu cat personalizezi mai mult scrisoarea de intentie pentru a reflecta nevoile companiei, ale internship-ului si ale industriei, cu atat vei obtine rezultate mai bune. In plus, concentreaza-te pe elementele din Cv-ul tau care sunt cele mai atractive pentru organizatie.

De exemplu, daca postul este pe vanzari, ai putea sa subliniezi realizarile, cursurile si proiectele de la facultate, care arata nu doar competentele tale in vanzari, ci si abilitatile tale relationale si de comunicare.

 Sfat: Scrisorile de intentie, ca si CV-urile, sunt documente formale. Trebuie sa folosesti un format care sa se potriveasca cu CV-ul si sa nu fie mai lunga de o pagina.

3.     Scrie pentru angajator

In al treilea rand, scrisoarea de intentie trebuie scrisa cu accent pe interesele angajatorului, nu ale tale. Asigura-te ca scrisoarea contine cuvinte cheie asociate cu descrierea anuntului de internship. Daca presupusa companie scaneaza CV-urile in functie de cuvinte cheie, vrei sa fii sigur ca scrisoarea ta de intentie le are pe toate. Studiaza formularile cerintelor si descrierii internship-ului si foloseste cat mai multe din ele in CV-ul si in scrisoarea ta de intentie.

Oamenii prefera sa cumpere, nu sa le fie vandut, iar pentru a cumpara ceva ar trebui sa ai nevoie de el sau sa ti-l doresti. Atunci cand cumperi ceva iti indeplinesti o nevoie sau creezi a solutie. De aceea, in loc ca managerul sa citeasca scrisoarea ta, trebuie ca tu sa identifici nevoile lui si sa folosesti scrisoarea pentru a prezenta solutiile pe care le poti oferi pentru organizatie.

O scrisoare de intentie scrisa necorespunzator se va concentra pe planurile tale si comunica urmatoarele informatii: „Raspund anuntului pentru postul de…“, „Sunt interesat de post“, „Mi-am dezvoltat abilitatile datorita experientelor de la fostul meu loc de munca“, „Imi doresc sa obtin un interviu pentru acest job“, „Va rog sa ma sunati“.

Asa cum poti observa, subiectul fiecarei propozitii de mai sus este „eu“ si se concentreaza pe dorintele celui care scrie si pe interesele acestuia. Angajatorului ii este comunicat: „Este important sa cunosti dorintele si nevoile mele si odata ce intelege ceea ce caut, ar trebuie sa ma cauti si sa ma ajuti sa-mi indeplinesc scopul.“

Acest gen de scrisoare de intentie nu raspunde la niciuna dintre intrebarile relevante pentru angajator. Nu creeaza o nevoie si nu descrie solutiile pe care le pui tu la dispozitie. De fapt, ceea ce face este sa puna resposabilitatea internship-ului in carca angajatorului.

4.     Adauga un „call to action“ in concluzie

In cele din urma, adauga in paragraful final un apel la actiune. Spune ca vei contacta acea persoana pentru a afla pasul urmator in procesul de recrutare, in loc sa astepti sa fii sunat. Fiind proactiv, iti arati respectul fata de o persoana ocupata si iti demonstrezi entuziasmul pentru programul de internship. Apoi nu uita sa suni la cateva zile dupa ce ai trimis scrisoarea de intentie.

Cum stii ca ai scris o scrisoare de intentie care va avea success

O scrisoare de intentie bine scrisa trebuie sa raspunda la patru intrebari:

  1. De ce sunt persoana potrivita pentru ocuparea postului?
  2. Cum ma recomanda calificarile pentru un internship in companie?
  3. De ce acum?
  4. Care ar trebui sa fie pasul urmator in stabilirea unui interviu?

Raspunzand la aceste intrebari, te asiguri ca ii furnizezi managerului toate informatiile de care a nevoie pentru a-si forma o viziune de ansamblu asupra calitatilor si a motivatiei tale de a obtine postul de intern.

Descarca Ghidul complet al programelor de Internship, Trainee si Stagii de Practica

 

 

Sursa: internships.com