Redacteaza scrisoarea de intentie pentru programul de Internship la Guvernul Romaniei 2015 in 4 pasi

Scrisoarea de intentie nu este un document indispensabil in dosarul de aplicare pentru un job, dar atunci cand vrei sa te asiguri ca vei iesi in evidenta in fata angajatorului, trebuie sa iei in considerarea redactarea unui astfel de document. In special atunci cand este vorba despre un post de internship.

In cazul unui program de internship, compania/asociatia/institutia care lanseaza aceasta provocare nu se asteapta ca tinerii aplicanti sa vina cu o experienta anterioara covarsitoare, ci cauta candidati dornici sa invete, sa se dezvolte si sa se implice. Redactarea unei scrisori de intentie poate compensa lipsa experientei din CV si demonstreaza angajatorului determinarea candidatului de a fi ales si creativitatea acestuia.

Programul oficial de internship la Guvernul Romaniei a ajuns la cea de-a 3-a editie, cu si mai multe posturi disponibile si cu activitati mai diversificate, in toate departamentele si ministerele. Concurenta pentru un astfel de post de intern este foarte mare. De aceea, trebuie sa te asiguri ca esti un candidat eligibil inca de la primii pasi. Am pregatit pentru tine cativa pasi simpli prin care iti poti redata o scrisoare de intentie concisa, complexa si competitiva pentru postul de stagiar la Guvern:

  1. Foloseste un limbaj adecvat

Vorbim despre o institutie cu putere de decizie in Romania, despre o institutie oficiala, care isi doreste sa formeze un corp de elita alcatuit din studenti si tineri absolventi cu potential in vederea imbunatatirii calitatii actului de guvernare. Asteptarile sunt mari, dar si miza este pe masura. De aceea, trebuie sa dai dovada de profesionalism si seriozitate inca de la primele randuri. Foloseste o adresare oficiala, un limbaj diversificat si adaptat subiectului in cauza. Arata ca ai cunostinte in domeniu, ca te-ai documentat in prealabil in ceea ce priveste sarcinile care iti vor fi atribuite si ca esti capabil sa porti o conversatie in orice context cu oficiali ai statului, demnitari straini sau membri ai cabinetelor guvernamentale.

  1. Descrie tot ceea ce te recomanda pentru acest program de internship

Chiar daca experienta ta anterioara nu este vasta, nu este indicat sa punctezi acest aspect. Enumera succint toate evenimentele la care ai participat, provocarile pe care le-ai intampinat si depasit, activitatile intreprinse in timpul anilor de studiu. Valorifica orice eveniment din sfera academica si descrie-l in termeni cheie in scrisoarea de intentie pentru postul de stagiar la Guvern. Astfel de activitati arata gradul tau de implicare, puterea de initiativa si dorinta de a evolua din punct de vedere academic si profesional.

  1. Aminteste activitatile extra-curriculare

Participarea la cercuri de dezbatere, implicarea in activitatile ONG-urilor, initiative academice din perioada studiilor – toate acestea te diferentiaza fata de alti candidati si cresc considerabil valoarea scrisorii tale de intentie. Nu intra foarte mult in detalii, dar asigura-te ca nu omiti niciun detaliu relevant din experienta ta anterioara. In plus, astfel de activitati pun in valoarea capacitatea ta de relationare cu oamenii din jur, spiritul de echipa si dorinta de afirmare. Obtinerea unui post de stagiar la Guvernul Romaniei te pune in situatii in care ai nevoie exact de astfel de aptitudini si competente, de aceea este important sa subliniezi faptul ca le detii.

  1. Redacteaza scrisoarea in mod succint, dar convingator

Atunci cand vine vorba de un lucru de calitatea, nu cantitatea este cea care conteaza. Mai mult, trebuie sa iei in considerare si faptul ca numarul candidatilor care isi depun dosarele pentru programul de stagii de practica la Guvern este foarte mare. Pentru ca procesul de selectie sa decurga normal si sa fie finalizat intr-un timp util, nu este indicat ca scrisoarea ta de intentie sa depaseasca o pagina A4. De aceea, este bine sa fii succint si sa te folosesti foarte mult de termeni cheie, pe care sa ii pui in evidenta. Scrisoarea ta va fi scanata de recuiter si trebuie sa te asiguri ca lucrurile esentiale vor fi remarcate. Pentru fiecare activitate amintita, noteaza lucrurile relevante pentru programul de internship la Guvernul Romaniei 2015. Ideea este sa te asiguri ca vei fi selectat pentru un interviu in cadrul caruia vei avea timpul necesar sa detaliezi tot ceea ce crezi tu ca te caracterizeaza si recomanda. Etapa in care se incadreaza scrisoarea de intentie trebuie doar sa puncteze ca aptitudinile si competentele exista!

Pune scrisoarea de intentie in dosar alaturi de CV-ul tau bine structurat, ia in considerarea si adaugarea unor diplome obtinute in timpul anilor de studiu – in special daca sunt certificari care atesta cunoasterea uneia sau mai multor limbi straine – si pregateste-te sa fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in Romania!